Blog: Mijn invloed

by Marieke van Beek

Heb je wel eens zo’n situatie gehad waarin je voor het weekend iets leuks had gepland, maar dat het slechte weer je plannen dwarsboomt?

Pas hadden wij het plan om naar de Efteling te gaan; even lekker ertussen uit. Maar de hele week waren de weersvoorspellingen regen, regen en nog eens regen. Gefrustreerd dat ik was! Naar mijn gevoel werden al onze plannen gedwarsboomd…

“Ga gewoon een andere keer”, “Ga gewoon en neem een paraplu mee.” Dat waren de twee opties die een vriendin me voorhield. En ja, ze had helemaal gelijk. Ik kon blijven mokken en me frustreren over het weer. Of ik kon kijken naar wat ik wel kon doen en vanuit invloed keuzes maken.

Cirkel van betrokkenheid en invloed

Dat is precies waar het om gaat bij de invloed- en betrokkenheidscirkels van Stephen Covey. De cirkel van betrokkenheid omvat alles waar je op een of andere manier bij betrokken bent. Denk aan alle projecten op je werk waarbij je direct of indirect een rol hebt. De cirkel van invloed omvat dat alles waarbij je betrokken bent, maar waarop je ook invloed kunt uitoefenen. Denk aan dat beleid dat je op het werk moet opstellen en waarvoor je alle informatie tot je beschikking hebt. Of die computer die je wil aanschaffen en waarvoor je budget hebt.

Zoek de invloed op

De kunst is steeds opnieuw te kijken naar wat binnen je invloedssfeer ligt. Alles wat daarbuiten ligt kun je maar beter loslaten. Makkelijker gezegd dan gedaan. Maar als je heel eerlijk bent; wat levert het op om je te frustreren als je er toch niks aan kunt veranderen? Helemaal niks. Vergroot dus je invloed waar je kunt en neem je verantwoordelijkheid daarin!

Top