Blog: Druk, druk, druk

by Marieke van Beek

Ken je dat gevoel? Je bent aan het werk, hebt een leuke baan, maar wat is het toch druk. Het werk stapelt zich op. Langzaamaan begin je het overzicht te verliezen. Eigenlijk weet je, dit kan zo niet langer. En toch ga je door, nog wat harder werken, tandje erbij. Als mensen aan je vragen: ”Hoe is het met je?”, zeg je standaard “Goed, maar erg druk.”

Ik heb het idee, als ik om me heen kijk, dat ik dit steeds meer en meer hoor. Voor mij als adviseur, trainer en coach een interessant vraagstuk: hoe creëert iemand zijn of haar eigen drukte? Wat is jouw unieke sturing, waardoor je het vele werk laat leiden en waarbij jij (vaak onbewust) zelf lijdt. Je voelt je moe, lusteloos en hebt weinig energie.

En misschien denk je nu, wacht even…zeg je nu: Ik creëer zelf mijn eigen drukte? Nee hoor, dat doet mijn omgeving; mijn leidinggevende, collega’s, onze klanten of cliënten. Ik nodig je uit om even mee te gaan met mijn gedachten.

Verantwoordelijkheid nemen

Want de vraag is misschien wel heel simpel. Wie zegt er ‘ja’ bij elke klus? Dat ben jij! En nog interessanter, waarom zeg je ja? En wat maakt dat je niet gewoon zegt: mijn werkpakket is vol, ik kan er niet meer bij doen? Ik trek een grens. Sta je aan de oorzaakkant en neem je verantwoordelijkheid voor dat wat jij te doen hebt om goed voor jezelf te zorgen? Of sta je aan de gevolgkant en voel je je slachtoffer van de situatie?

Ik weet nog goed, in een vorige baan, dat ik naar mijn leidinggevende toe stapte en aangaf: “Zo kan het niet langer, het werk stapelt zich op, ik maak veel extra uren en het wordt me teveel”. Mijn leidinggevende hoorde mijn betoog, knikte en beloofde beterschap. We maakten echter geen concrete afspraken, ik had slechts mijn hart gelucht. En even was dat fijn.

Maar wat deed ik vervolgens? Ik ging op dezelfde voet verder, bleef hard werken, maakte de extra uren en er veranderde niks. Tot een goede vriendin mij een spiegel voorhield. Want hoe had ik dan mijn grenzen gesteld, welke werkzaamheden deed ik niet meer of welke deadlines had ik verschoven?

Wijze les

Tja, in die tijd leerde ik een wijze les. Ik onderzocht wat maakte dat ik deed wat ik deed. Ik wilde het graag goed doen en vond ook dat je altijd ja moest zeggen tegen je leidinggevende. Voor jou zijn het op dit moment misschien andere overtuigingen of waarden die jouw drukte bepalen.

Jij kunt voor jezelf het verschil maken door te kijken naar dat wat jouw drukte creëert. Welke verantwoordelijkheid mag jij daarin meer gaan nemen? En als jij het goede voorbeeld geeft, nodig je anderen uit hetzelfde doen. Met nog meer werkplezier in het vooruitzicht!

Marieke van Beek 2018

Top